Hoe monteer ik een blokkeerpijp/veiligheidspijp?

Stap 1
Draai de adapter vast op de zuigerstang. (De adapter wordt meegeleverd.)

Stap 2
Schuif de blokkeerpijp over de zuigerstang met adapter, zodat het schroefdraad door het gat van de pijp gaat.

Stap 3
Draai de moer vast op het schroefdraad. (De moer wordt meegeleverd.)

Stap 4
Het aanbouwdeel kan vastgedraaid worden op de rest van het schroefdraad.

Stap 5
Monteer de gasveer met de zuigerstang (incl. blokkeerpijp) naar beneden. De pijp moet het inschuiven van de gasveer blokkeren. Dus check of de pijp dat doet en niet eerst nog in zijn as gedraaid moet worden.

Hoe verwijder ik de kogel uit het kogelgewricht als ik zelf al een kogel heb?

Onze kogelgewrichten worden altijd als een setje geleverd. Dus een kom samen met een kogel. Die kogel is geborgd met een zekeringsring. Maar wat nu als u zelf al een kogel hebt en eigenlijk alleen een gasveer met kom nodig hebt om op de kogel te klikken? In dat geval kunt u de kogel vrij eenvoudig uit de kom halen. Eerst dient u dan de zekeringsring te verwijderen. Daarna kunt u met een tang de kogel er met een beetje kracht uitwippen. Dat gaat het makkelijkst als het kogelgewricht al op de gasveer bevestigd is, zodat u meer houvast heeft. De kom kunt u op uw eigen kogel klikken, waarna u weer de zekeringsring bevestigt. Zie ook de video hieronder:

 

Het verschil tussen RVS 304 V2A en RVS 316 V4A

Een groot verschil tussen RVS 304 en RVS 316 zit in de samenstelling. De zwakte van RVS 304 is de gevoeligheid voor chloriden en zuren waardoor (plaatselijk) corrosievorming kan ontstaan. RVS 316 is door een andere samenstelling beter bestand tegen corrosie en milieu-invloeden (bijv. zout water). Om deze reden wordt RVS 316 vaak voor agressieve omgevingen gebruikt.

Bovendien zijn de gasveren van RVS 316 hoogwaardiger. Deze gasveren hebben een vetkamer en een ingebouwde clean cap. Een vetkamer zorgt ervoor dat de afdichting van de gasveren altijd goed gesmeerd wordt, zodat het niet uitmaakt hoe de gasveren gepositioneerd zijn. Deze gasveren kunnen daardoor ook met de zuigerstang naar boven gemonteerd worden of helemaal horizontaal gepositioneerd zijn, zonder dat de afdichting uitdroogt en de gasveren gaan lekken. Een clean cap zorgt ervoor dat de zuigerstang schoon geschraapt wordt, zodat er geen viezigheid in het binnenwerk van de gasveren komt. Daardoor zijn de RVS 316 gasveren ook inzetbaar in vieze omgevingen.

Invloed van de temperatuur op de kracht van een gasveer

Onze gasveren zijn inzetbaar binnen een temperatuurbereik van -20˚C tot +80˚C. De omgevingstemperatuur waarin een gasveer wordt ingezet, heeft invloed op de kracht (N) van de gasveer. Onze gasveren worden bij kamertemperatuur (20ºC) afgevuld. De kracht bij kamertemperatuur is dus de kracht die u bestelt. Bij hogere of lagere omgevingstemperatuur zal de kracht van de gasveer veranderen. De kracht van de gasveer stijgt en daalt lineair met het temperatuurverschil: ca. 3,4% per 10˚C.

In onderstaande grafiek kunt u zien met welke factor de kracht van de gasveer toe- of afneemt bij een andere temperatuur dan 20ºC.

Voorbeeld

Als u bijvoorbeeld een gasveer van 600N heeft, maar deze gebruikt bij 60ºC, dan is de werkelijke kracht:

Werkelijke kracht bij 60ºC = Kracht bij 20ºC x Factor bij 60ºC = 600 x 1,136 = 682N.

[raw]


[/raw]

 

Als u de rekentool gebruikt, kunt u in Stap 1 de temperatuur invullen zodat de rekentool daar rekening mee houdt.

 

Mijn bestelde gasveren lijken achteraf te sterk te zijn. Wat moet ik doen?

Soms gaan gasveren vooral de eerste keren dat die gebruikt worden erg stroef. Als een gasveer een poosje op voorraad heeft gelegen kan de afdichting waarmee het stikstofgas binnen wordt gehouden extra aan de stang van de gasveer kleven. Hierdoor schuift de gasveer soms bij de eerste keer gebruiken het eerste stukje extra zwaar in. U kunt de gasveer dan het beste weer van het luik afhalen en indrukken met een hefboom. Daarna zal het beter gaan.

Als de gasveren echt te sterk zijn kunt u ervoor kiezen om wat gas te laten ontsnappen. In onze shop worden speciaal daarvoor gemaakte reducers verkocht. Hier leest u er meer over en kunt u ze eventueel direct bestellen.

U ziet hier een korte video van de werking van een reducer:

 

U kunt het eventueel ook zonder reducer doen. Lees daarvoor de volgende instructie:

https://www.hahn-gasfedern.de/fileadmin/Media/PDF/Ventile_en.pdf (Engels)
https://www.hahn-gasfedern.de/fileadmin/Media/PDF/Ventil_dt.pdf (Duits)

Houd daarbij de gasveer van u af gericht en doe het voorzichtig zodat de de lak van de gasveer en het ventiel niet beschadigt. U kunt dan in stapjes gas laten ontsnappen totdat de gewenste kracht is bereikt.

Als dat niet lukt kunt u de gasveren retourneren en lichtere gasveren bestellen. Lees daarvoor ‘kan ik gasveren retourneren?