Hoe bepaal ik het gewicht van mijn klep?

Onder het gewicht van een klep of luik verstaan we het ‘los’ gewogen gewicht. Het beste is het wanneer u dit bepaalt met een weegschaal:
FAQ Rekentool -1A- Hoe bepaal ik het gewicht van mijn klep

Hoe u de klep op de weegschaal plaatst, maakt niet uit. Zolang de klep maar op de weegschaal balanceert tijdens het uitlezen van de weegschaal:

Wanneer de klep te zwaar of te lang is om op de weegschaal te plaatsen dan kunt u het gewicht van de klep op de volgende 2 manieren bepalen:
FAQ Rekentool -2A- Hoe bepaal ik het gewicht van mijn klep
FAQ Rekentool -5- Hoe bepaal ik het gewicht van mijn klep
Een geknikte klep moet in ieder geval volgens bovenstaande voorbeelden worden gewogen.
Betreft het echter een vlakke, doosvormige of zuiver gebogen klep waarbij het niet mogelijk of onhandig is om de klep volgens bovenstaande voorbeelden ‘los’ te wegen, dan wordt hieronder beschreven hoe u toch het gewicht kunt bepalen. Onze ervaring leert dat het schatten van het gewicht niet nauwkeurig genoeg is en wij raden dit dus sterk af.

  • Bepaal, met de klep in horizontale positie, met welke kracht u de klep moet ondersteunen wanneer u deze aan de uiterste rand tegenover de scharnieren beetpakt. U gaat dan op een personenweegschaal staan en u bepaalt uw gewichtstoename op het moment dat u de horizontale klep op deze wijze ondersteunt (Let op! de kracht goed verticaal uitoefenen).
  • Wanneer het lastig is om de klep met de handen te ondersteunen dan kunt u ook een touw aan de onderkant van de klep vastmaken en dat om de uiterste rand voeren om zo de klep horizontaal te houden (Let op! goed verticaal aan het touw trekken).
  • Wanneer echter de klep in horizontale positie ‘dicht’ is dan licht u de klep bij deze meting een klein stukje op totdat de klep over de gehele lengte van de uiterste rand vrij is van het vlak waar hij eerder op rustte.

Uw gewichtstoename, vermenigvuldigd met 2, is over het algemeen een goede benadering van het gewicht van de klep.

  • Ook kunt u de horizontale klep, aan de uiterste rand tegenover de scharnieren, via een lat of stok direct op een weegschaal laten steunen (eerst een plankje op de weegschaal leggen).
  • Wanneer echter de klep in horizontale positie ‘dicht’ is dan past u een en ander zo aan dat de klep over de gehele lengte van de uiterste rand vrij is van het vlak waar hij eerder op rustte (langere lat of stok, dikker plankje op de weegschaal of het hoger opstellen van de weegschaal).

Het gewicht dat de weegschaal aangeeft minus het gewicht van het plankje incl. de lat of stok, vermenigvuldigd met 2, is over het algemeen een goede benadering van het gewicht van de klep.

Posted in: Rekentool