Hoe kan ik de C- of D-maat wijzigen?

De C- en de D-maat zijn niet handmatig te wijzigen. Dit kan alleen indirect door een andere variabele (meestal bij stap 3) te veranderen. Hieronder vindt u de verschillende manieren. Check altijd goed de simulatie als u iets wijzigt in de rekentool.

Manier 1: Type gasveer wijzigen

Door een kortere gasveer te kiezen zullen de C- en de D-maat over het algemeen kleiner worden.  Let er wel op de belasting op de scharnieren van de klep zal toenemen als u een kortere gasveer kiest.

Manier 2: A-maat wijzigen

Door de A-maat te wijzigen zullen de C- en de D-maat ook wijzigen.

Manier 3: B-maat wijzigen

Hier geldt hetzelfde als voor het wijzigen van de A-maat, maar vaak is dit in de praktijk minder wenselijk.

Manier 4: Slag ongebruikt wijzigen

“Slag ongebruikt” laat zien welk gedeelte van de totale slag van de gasveer niet gebruikt wordt tijdens het openen en sluiten van de klep. Door “Slag ongebruikt” groter te maken, wordt de C-maat vaak een stuk kleiner.

Manier 5: Hoek open wijzigen

Door bij stap 1 “Hoek open” te wijzigen, zal de rekentool ook andere C- en D-maten geven. Als u bij stap 1 iets wijzigt, zal de berekening helemaal opnieuw gedaan worden. Hetgeen u bij stap 3 al gewijzigd had, zal dus verloren gaan.

Soms moet er wat “gespeeld” worden met deze manieren om tot een goede oplossing te komen.

Ik heb een vraag over mijn berekening. Hoe kan ik mijn berekening versturen?

We hebben geprobeerd de rekentool zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, maar uiteraard kunnen er alsnog vragen zijn. In dat geval zijn wij er voor u om uw vragen te beantwoorden.

Berekening als een link versturen

U kunt de berekening die u gemaakt heeft via de rekentool naar ons opsturen, zodat we de vraag makkelijker kunnen beantwoorden. In principe is de berekening niets anders dan een link. Deze link kunt u doorsturen door op het oranje envelopje rechtsboven bij stap 1 te klikken:

Vanuit uw eigen e-mailprogramma verschijnt dan een venster waarin de link van uw berekening staat. Mocht dat bij u niet werken kunt u ook op het schakeltje klikken dat ernaast staat:

Als u dat doet, wordt de link gekopieerd. Wanneer u een e-mail naar ons stuurt, kunt u deze link plakken (rechter muisknop en op plakken klikken) in uw opgestelde e-mail.

Berekening als een bestand versturen

De berekening kan ook als bestand doorgestuurd worden. Door op het knopje “opslaan” (met pijltje naar beneden) te klikken, kunt u de berekening opslaan. Door op het knopje “laden” (met pijltje naar boven) te klikken, kunt u een opgeslagen berekening openen.

U kunt dus ook de berekening als opgeslagen bestand naar ons mailen.

Foto’s van toepassing

Vaak werkt het verduidelijkend om een aantal foto’s van uw toepassing mee te sturen. Soms zien we dan ook gelijk een paar aspecten waarmee u zelf geen rekening gehouden hebt, zodat we u daarin advies kunnen geven.

Als antwoord op uw vraag krijgt u een e-mail terug met antwoorden op uw vragen en met de nieuwe berekening die we als link zullen opsturen.

 

Hoe bepaal ik het totale gewicht van mijn klep?

Het beste is dat u de klep los haalt en weegt op de weegschaal. Als de klep niet los kan, dan kunt u het gewicht als volgt benaderen: zorg dat de klep horizontaal is en weeg aan één kant met een weegschaal hoeveel deze kant weegt. Het totale gewicht van de klep is dan 2x dit gewicht. Let op: deze methode werkt alleen voor een eenvoudige rechthoekige klep. Kijk ook onze instructiefilm voor een uitgewerkt voorbeeld. Onze ervaring leert dat het schatten van het gewicht niet nauwkeurig genoeg is en wij raden dit dus sterk af.

 

Totale gewicht [kg] = 2 x 12,5kg = 25kg

Waarom is de B-maat belangrijk? En hoe verander ik die met behoud van de werking van de gasveren?

In de uitkomst van de Rekentool geeft de B-maat, samen met de A-maat, de positie weer van het bevestigingspunt van de gasveer aan de klep.

Beide afstanden worden aangegeven vanuit het hart van het scharnierpunt van de klep.

De A-maat is een afstand gemeten langs de klep en de B-maat is een afstand gemeten haaks daarop.

De A-maat is een waarde die uit de gasveerberekening komt terwijl de B-maat direct afhankelijk is van de wijze van bevestiging van de gasveer aan de klep.

De Rekentool stelt de B-maat in aan de hand van de ingevoerde dikte van de klep en de positie van het scharnierpunt ten opzichte van de klep met daarbij het bevestigingspunt van de gasveer standaard op 20 mm afstand vanuit het klep-oppervlak.

Hieronder enkele voorbeelden van de door de Rekentool ingestelde B-maat:
FAQ Rekentool - PLAATJE - uitleg over B-maat en hoe de Rekentool de B-maat standaard instelt
Zodra in de Rekentool (in Stap 2) op ‘Berekenen’ wordt gedrukt, wordt de B-maat volgens een standaard rekenregel bepaald en wordt de gasveertoepassing doorgerekend.

De B-maat, zoals die dan in de uitkomst van de berekening wordt getoond, moet overeenkomen met de B-afstand van het bevestigingspunt van de gasveer zoals die uiteindelijk aan de klep gemonteerd zal worden.

Het kan zijn dat de uiteindelijke B-afstand van het bevestigingspunt van de gasveer afwijkt van de B-maat zoals die door de Rekentool als standaard werd berekend:
FAQ Rekentool - PLAATJE - uitleg over B-maat en voorbeelden waarbij de B-maat is aangepast
In dat geval moet de B-maat worden aangepast.

De belangrijke reden daarvoor is dat de bevestiging van de gasveer aan de ‘vaste wereld’, in de Rekentool aangegeven met de C-maat en de D-maat, meetkundig moet kloppen met de in- en uitgeschoven gasveerlengte in combinatie met de rotatie van de klep (van hoek ‘dicht’ naar hoek ‘open’).

Voordat u de B-maat aanpast, noteert u de handkrachten zoals die getoond worden bij ‘laat open zien’ en ‘laat dicht zien’.

Pas nu de B-maat aan en verander de A-maat totdat, zowel bij ‘open’ als bij ‘dicht’, de eerder genoteerde waarden voor de handkrachten weer worden bereikt.

Maakt het uit of ik één of twee gasveren op mijn klep monteer?

Ja, dat maakt zeker uit. Het toepassen van maar één gasveer is goedkoper, maar kan vervelende nadelen hebben. Als u voor één gasveer kiest in plaats van twee, dan zal deze gasveer in principe twee keer zo sterk zijn. Meestal kiest onze Rekentool (die uitrekent wat voor gasveren u nodig hebt) ook een iets robuustere gasveer als u daar invult dat u maar één gasveer wilt. Er komt namelijk meer kracht op deze ene gasveer te staan. Wij raden u aan twee gasveren te gebruiken en deze aan beide kanten van de klep te monteren. De krachten worden dan gelijkmatig verdeeld over de klep of het luik. Deze blijft hierdoor netjes recht. Als u toch voor één gasveer kiest, dan raden wij u aan deze in het midden van de klep te monteren. Als u de gasveer aan de zijkant van de klep monteert, wordt de klep maar aan één kant belast waardoor deze beetje schuin gaat staan of open blijft en niet helemaal dichtgaat ter plaatse van de gasveer. Bij onze Rekentool kunt u goed zien wat het verschil is als u daar invult of u één of twee gasveren zoekt. Wij raden u aan deze Rekentool te gebruiken bij het bepalen van de gasveer of gasveren die u zoekt, want die houdt rekening met veel krachten die meespelen. De sterkte van de klep en uw scharnieren worden vanzelfsprekend niet meegenomen in de berekening, omdat deze bij ons onbekend zijn.

Hoe bepaal ik ‘hoek dicht’ en ‘hoek open’ van een klep?

Het invullen van de Klephoek ‘hoek dicht’ en ‘hoek open’ (Start-hoek en Eind-hoek)

Hierbij gelden -overeenkomstig de kleine wijzer van de klok- de volgende afspraken:

 • 12 uur op de klok =   90 graden …. klep staat recht omhoog
 • 3 uur op de klok  =     0 graden ….. klep ligt horizontaal ……………..’Liggende’ Klep
 • 6 uur op de klok  = – 90 graden …. klep hangt verticaal omlaag ….. ‘Hangende’ KlepLinker gedeelte van de pagina: Klep-standen zoals die voor zouden kunnen komen bij een ‘Liggende’ Klep:

 • Dakluik
 • Zolderluik
 • Speelgoedkist
 • Kelderluik
 • Tuinkist
 • Scheepsluik
 • enz.

Rechter gedeelte van de pagina: Klep-standen zoals die voor zouden kunnen komen bij een ‘Hangende’ Klep:

 • Luik verkoopwagen
 • Luik afhaalbalie
 • Zonwering
 • Veiligheidsscherm
 • Luifel aan paardentrailer / klusbus
 • enz.

FAQ Rekentool -2- Hoe bepaal ik 'hoek dicht' en 'hoek open' van een klep
∗ Klep roteert van Start-hoek naar Eind-hoek (lengte gasveer is dan maximaal)

De tussenliggende Klephoeken kunnen bijvoorbeeld met een hoekmeter of middels een smartphone (met hoekmeter-app) worden bepaald.

Belangrijk!
Neem niet zomaar de uitlezing van de hoekmeter of smartphone over als de werkelijke klephoek.
Maar bepaal eerst het verschil tussen Klepstand en horizontaal of tussen Klepstand en verticaal en reken daarmee de werkelijke Klephoek uit
volgens de eerder genoemde afspraak.
Klephoeken kunnen ook worden bepaald door opmeten en berekenen.
Op welke manieren zo’n meting kan worden uitgevoerd en hoe de berekening dan in z’n werk gaat, wordt in de volgende voorbeelden verduidelijkt:

A = Scheefstand van de Klep gemeten vanuit horizontaal (of in een ander voorbeeld gemeten vanuit verticaal)
S = Scharnierzijde van de Klep
L = Lengte van de Klep

Het berekenen van een Klep-hoek:

 • zoek via Google naar: 1+1                                               –> Google laat een rekenmachine zien
 • druk op de knop ‘Rad’                                                    –> er verschijnt een knop ‘Deg’
 • druk op de knop ‘Inv’ en daarna op de knop ‘sin’
 • toets met de muis de scheefstand in                            –> bijvoorbeeld: 3 .. 0 .. 8
 • druk op de toets met het deelteken
 • toets met de muis de Lengte van de Klep in               –> in dit voorbeeld: 9 .. 0 .. 0
 • druk tenslotte op de knop met ‘=’

De uitkomst is de scheefstand van de Klep ten opzichte van horizontaal of ten opzichte van verticaal (hangt af van de wijze van meten)
De uitkomst: 20,01 –> afgerond 20 graden, rekenen we om naar de Klepstand: 0 graden – 20 graden = -20 graden
Voor de Klepstand in het er naastgetekende voorbeeld vinden we: -90 graden – 15 graden = -105 graden

Tip! Doe eerst de berekening uit het voorbeeld na zodat u weet of u de werkwijze goed hebt begrepen.

Wordt mijn klep zwaarder belast als ik gasveren gebruik?

Ja, de klep wordt over het algemeen zwaarder belast als u gasveren gebruikt. Het is dus belangrijk dat u voor het toepassen van de gasveren inschat of uw klep en de scharnieren erop sterk genoeg zijn. In onderstaande figuur ziet u een klep van 25kg met en zonder gasveren:
uitlegextrakrachtopklepdoorgasveer
De oorzaak van de grotere krachten is het feit dat de gasveer over het algemeen met een kleine momentarm werkt. Om het volledige moment van de klep te kunnen dragen is er dus een grote kracht nodig. De gasveer heeft dan ook een uitschuifkracht die een stuk groter is dan het gewicht van de klep. In dit voorbeeld heeft de gasveer een uitschuifkracht van wel 420N of 43kg. Dit is een stuk meer dan de 25kg klepgewicht.
Als u in de rekentool een te grote scharnierkracht vindt, dan kunt u deze verlagen door een langere gasveer te kiezen. Deze werkt dan met een grotere momentarm en heeft dus een kleinere kracht nodig. De gasveer moet natuurlijk nog wel passen. Dit kunt u zien in de figuur van de rekentool en opmeten in uw eigen toepassing.