Gasveer voor een opklapbed

Zoekt u een gasveer voor een opklapbed of Murphy bed? Een gasveer is erg handig om het bed zonder al teveel moeite tegen de muur omhoog te klappen. Het kan best lastig zijn om te bepalen welke gasveer u precies nodig heeft. In dit artikel leggen we uit hoe u met onze rekentool kunt berekenen welke gasveer geschikt is voor uw specifieke opklapbed en hoe u deze dan moet monteren. Als voorbeeld hebben we dit 1-persoons opklapbed:

gasveer voor een opklapbed

Invoer van de gegevens

Het bed weegt 67kg en is 2 meter lang. De breedte is 95cm en de hoogte is 25cm. Het scharnier zit op 25cm vanaf het hoofdeinde en in het midden qua hoogte. De bedoeling is dat het bed 90 graden omhooggeklapt wordt met 2 gasveren.

Om te bepalen welke gasveer u hiervoor nodig heeft begint u met het invoeren van deze gegevens in Stap 1 van de rekentool. Als u deze gegevens hebt ingevoerd kunt u controleren of de simulatie overeenkomt met de werkelijkheid. Zit het scharnier bijvoorbeeld op de goede plek? Scharniert het bed over de juiste lengte van het bed? Hier vindt u de rekentool op de juiste manier ingevoerd met deze gegevens.

Een handigheidje is om nu nog even het ingevoerde gewicht te checken. Dit kan door in de simulatie te klikken op Laat dicht zien en daarna te kijken bij de blauwe pijl welke kracht nodig is om het bed op te tillen. In dit geval gaat het om ruim 28kg. Deze kracht zou overeen moeten komen met de kracht die u daar met bijvoorbeeld een personenweegschaal zou meten.

De berekening

Nu de gegevens goed zijn ingevoerd, is het tijd om te gaan rekenen. Dit doen we door op Berekenen te klikken, onder de simulatie. De rekentool komt nu met een gasveer onder het bed. Dit komt doordat de meeste kleppen of luiken op die manier worden voorzien van een gasveer. De gasveer voor een opklapbed komt alleen boven het bed te zitten. Hier gaan we nu voor zorgen. We gaan hiervoor verder naar Stap 3 van de rekentool.

Eerst kiezen we in Stap 3 een gasveer met een slag die ongeveer gelijk is aan de som van de hoogte van het scharnier en de afstand van het scharnier van het hoofdeinde: 250mm + 125mm  = 375mm. We kiezen deze gasveer zo dicht mogelijk bij de huidige geselecteerde gasveer. In dit geval selecteren we dus de 14-28-350, want 350 komt in de buurt van de berekende 375mm. Nu passen we de A-maat zo aan, dat de gasveer ongeveer verticaal komt te staan.

De A-maat moet hiervoor ongeveer de afstand van het scharnier van het hoofdeinde, dus 250mm worden. Na wat proberen komen we er op uit dat bij een A-maat van 194mm, de gasveer netjes verticaal staat. Daarna draaien we met de Roteer gasveer knoppen de gasveer 180 graden en staat de gasveer verticaal boven het bed, precies waar we hem willen hebben.

Het resultaat

Zie hier het volledige eindresultaat. Zoals u kunt zien is de benodigde handkracht om het bed op te tillen gereduceerd van ruim 28kg naar nog geen 9kg. Let er op dat de gasveer voor een opklapbed in werkelijkheid andersom moet worden gemonteerd, dus met de stang naar beneden.

Filmpje: gasveer voor een opklapbed