Gasveer monteren op een kist?

Zoekt u een gasveer voor een kist? Een klep openhouden is met een gasveer te realiseren. Een gasveer is daarmee beter dan een softclose scharnier.

Probleem:

Er ligt overal speelgoed in huis en u besluit om een speelgoedkist te gaan maken. Deze kist wilt u gaan gebruiken als opbergkist voor het speelgoed van uw kinderen. De kist gaat veel geopend worden door kinderen en omdat de deksel van de kist redelijk zwaar is, bent u bang dat de vingers van uw kinderen er tussen kunnen gaan komen als deze dichtvalt. Nu bent u op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Een standaard oplossing bij de bouwmarkt is niet sterk genoeg om de klep tegen te houden. U bent nu op zoek naar een gasveer (op maat) voor de speelgoedkist, maar het is lastig om de juiste gasveer voor uw kist te vinden.

Oplossing:

Een gasveer zorgt ervoor dat de klep van de kist rustig sluit. Op deze manier kunnen uw kinderen niet hun vingers kunnen bezeren.
Door middel van onze rekentool is het mogelijk om de juiste gasveer voor uw kist te berekenen en direct te bestellen.

Met een instructievideo helpen we u stap voor stap (inclusief het meten) verder om de juiste gasveer voor uw toepassing te vinden. Bekijk hier onze instructievideo.

Na het invoeren van de juiste gegevens kunt u de werking toetsen met een interactieve 3-dimensionale weergave van het ontwerp. Dit voorkomt teleurstellingen bij de aanschaf van uw gasveer. Het programma maakt van een ontwerp eenvoudig een persoonlijke montagetekening en kan de juiste gasveer direct worden besteld. Binnen 1-3 werkdagen ontvangt u de bestelde gasveer die u zelf kan monteren.

Praktische tips:

• Het is niet noodzakelijk om meerdere gasveren voor uw speelgoedkist te bestellen. In veel gevallen is één gasveer genoeg, waardoor u geen onnodige kosten maakt.

• Hoe beter de informatie die u invult, hoe juister het uiteindelijke resultaat zal zijn.

• Bent u er nog niet uit wat voor speelgoedkist voor u het meest geschikt is of wilt u meer weten over de veiligheid van een speelgoedkist? Hier vindt u meer informatie over speelgoedkisten.

 

 

Praktisch voorbeeld:

Deze steigerhouten speelgoedkist heeft de volgende eigenschappen (het uitgewerkte voorbeeld is hier te openen):

Speelgoedkist gasveer afmetingen

 

Deze gegevens worden ingevuld in stap 1 van de rekentool:

Berekenen gasveer speelgoedkist

Onder stap 1 kunnen we nu zien of de rekentool overeenkomt met de werkelijkheid:

Berekenen gasveer speelgoedkist

De rekentool heeft nu dezelfde specificaties als de speelgoedkist. Het scharnier zit ook op dezelfde plek als in de werkelijkheid. We kunnen nu gaan controleren of het ingevulde gewicht het juiste gewicht is. Als we op Laat dicht zien klikken, dan kunnen we zien met hoeveel kracht het deksel open moet worden gedaan als er geen gasveer is gemonteerd.

Berekenen gasveer speelgoedkist

In dit geval is dat ongeveer 3.6 kg. Dit kunt u controleren met bijv. een keukenweegschaal. Als dit klopt, dan moet het gewicht van de deksel ook goed zijn ingevoerd.

Nu we er zeker van zijn dat de gegevens kloppen en de speelgoedkist dus “goed in de rekentool zit”, kunnen we gaan starten met het rekenen. Dit doen we door op Berekenen te klikken:

Berekenen gasveer voor speelgoedkist

De rekentool heeft nu een gasveer en aanbouwdelen geselecteerd (op basis van de ingevulde gegevens), maar dan zijn we nog niet klaar. We willen dat de gasveer met een beugel aan het deksel en aan de kist vast komt te zitten en dat de kindervingers geen gevaar gaan lopen door een dichtvallende klep.

We beginnen met de gasveer op de gewenste manier vast te maken met de gewenste aanbouwdelen. Hiervoor kiezen we in Stap 3 bij Aanbouwdeel huis voor Schroefoog en beugel. We willen dat de beugel tegen het deksel aan gaat komen. Dit kan door de mintgroene afmeting (B-maat) te veranderen. Als we deze in Stap 3 naar 10mm toe brengen, dan zit de beugel tegen de deksel aan:

Berekenen gasveer speelgoedkist

Nu de beugel netjes aan de klep vastzit, gaan we proberen de C-maat (roze) goed te krijgen. Aangezien het hout 30mm dik is en het scharnier “achterop de plank” zit, moet de roze C-maat 50mm gaan worden: 30mm voor het hout en 20mm voor de beugel. De C-maat zelf kunnen we alleen niet aanpassen, dus dit doen we door de oranje A-maat aan te passen. Door uit te proberen komen we er achter dat de oranje A-maat 246mm moet worden om de roze C-maat op 50mm te krijgen:

Berekenen gasveer speelgoedkist

Nu is de gasveer juist gemonteerd en zit de gasveer met een beugel vast aan het deksel en aan de kist.

Nu gaan we ervoor zorgen dat de klep niet dicht gaat vallen op de vingers. In het bovenstaande plaatje is links te zien dat er 1,3kg nodig is om de klep dicht te trekken. De klep blijft vanzelf openstaan en heeft een kleine kracht nodig om gesloten te worden. In het linker plaatje kunnen we met onze muis (of vinger op een mobiel apparaat) het deksel bewegen en loslaten. In dit geval gebeurt er in een heel groot gebied niets, ook niet als de klep bijna dicht is: dit is goed, want dan kan de klep niet dicht gaan vallen op de vingers. De grafiek laat zien hoe dit komt:

Berekenen gasveer speelgoedkist

De groene lijn (het deksel) ligt tussen de twee rode lijnen (de gasveer). Dit betekent dat de klep niet zal gaan bewegen. De gasveer is te zwak om de klep verder te openen, maar is sterk genoeg om ervoor te zorgen dat de klep niet dicht zal gaan vallen. Dit is precies wat we willen bereiken. Is dit bij u niet het geval, dan kunt u dit bereiken door de kracht in stap 3 van de rekentool te verhogen. Het uitgewerkte voorbeeld is hier te openen.

Klaar! Eindresultaat:

Gasveer voor speelgoedkist

 

Als u zoals bij deze speelgoedkist ook wielen onder uw kist wilt, dan kunt u deze bij onze partner rollers.nl bestellen. De keuzehulp en het productfilter kunnen erg handig zijn om snel de juiste wielen te vinden.

Foto’s speelgoedkist: Woody-Woody