Hoe kan ik de C- of D-maat wijzigen?

De C- en de D-maat zijn niet handmatig te wijzigen. Dit kan alleen indirect door een andere variabele (meetstal bij stap 3) te veranderen. Hieronder vindt u de verschillende manieren.

Type gasveer wijzigen

Door een langere gasveer te kiezen zullen de C- en de D-maat over het algemeen  groter worden. Door een kortere gasveer te kiezen gebeurt het tegenovergestelde. U kunt dit doen door bij stap 3 “type gasveer” te wijzigen. Als daar bijvoorbeeld 8-19-200 staat, houdt dat in dat de slag van de gasveer 200mm is. Als u 8-19-250 selecteert, heeft u dus een langere gasveer gekozen. De  8-19-150 is dus korter. Let er wel op dat de kracht van de gasveer zal toenemen als u een kortere gasveer kiest. De maximale kracht op de scharnieren van de klep zal ook toenemen.

A-maat wijzigen

Door bij stap 3 de A-maat te wijzigen zullen de C- en de D-maat meewijzigen. Per situatie is het verschillend of deze maten vergroten of verkleinen. U zal het dus moeten uitproberen. Let er wel op dat de simulatie, met de getoonde handkrachten, nog steeds als gewenst is. Wellicht moet u bij stap 3 “kracht gasveer” ook iets aanpassen door op de – of de + te klikken. Bij elke wijziging de simulatie even checken.

B-maat wijzigen

Hier geldt hetzelfde als voor het wijzigen van de A-maat, echter is het wijzigen van de B-maat vaak minder wenselijk. De rekentool houdt rekening met de vorm van de klep en de positie van het scharnier op de klep. Als u de B-maat wijzigt, houdt dat bijvoorbeeld ook in dat u iets aan de onderkant van de klep moet bevestigen om de gekozen B-maat te realiseren. Dus altijd weer even de simulatie checken als u hier iets wijzigt.

Slag ongebruikt wijzigen

“Slag ongebruikt” staat bij stap 3 en laat zien welk gedeelte van de totale slag van de gasveer niet gebruikt wordt tijdens het open en dicht doen van de klep. Als de klep dicht is, zal de gasveer dus niet volledig ingeschoven zijn. Als minimale waarde wordt 10m gehanteerd, om eventuele kleine onnauwkeurigheden in de inbouwmaten op te vangen (anders bestaat de kans dat de klep niet volledig sluit). De C- en de D-maat zullen meewijzigen als “Slag ongebruikt” gewijzigd wordt. Door “Slag ongebruikt” groter te maken, wordt de C-maat vaak een stuk kleiner. Dit kan dus handig zijn als u bijvoorbeeld een kist of een luik heeft waarbij u de gasveren aan de achterwand wilt bevestigen. Ook hier weer checken of de simulatie nog als gewenst is en eventueel andere variabelen wijzigen.

Hoek open wijzigen

Door bij stap 1 “Hoek open” te wijzigen, zal de rekentool ook andere C- en D-maten geven. Vooral voor het indirect laten wijzigen van de C-maat kan dit handig zijn. Bij een horizontale klep zoals bij een gewone kist geldt: hoe groter de hoek (ten opzichte van “Hoek dicht”) hoe kleiner de C-maat en andersom. Als u bij stap 1 iets wijzigt, zal de berekening helemaal opnieuw gedaan worden. Hetgeen u bij stap 3 al gewijzigd had, zal dus verloren gaan.

 

Posted in: Rekentool