Ik kan de gasveer niet met de hand indrukken. Is de gasveer stuk?

Waarschijnlijk is de gasveer niet stuk. Op de gasveer staat vermeld wat zijn uitschuifkracht is, bijvoorbeeld 500N. Dit betekent 500 Newton. In kilogram is dit ongeveer 500/10 = 50kg. Het inschuiven van een gasveer kost nog wat meer kracht, vanwege de wrijving ter plaatse van de afdichting die de zuigerstang strak omsluit. Deze afdichting zorgt ervoor dat het stikstofgas (hoge druk), binnen de gasveer blijft. Tot ongeveer 100N is de gasveer nog wel met de hand in te drukken, daarboven niet meer. Als u dit wel probeert kunt u de gasveer beschadigen (de stang krom drukken). U kunt de gasveer het beste gewoon monteren zoals u van plan bent en de gasveer zo voor het eerst indrukken. Dit omdat de klep of het luik dan als hefboom dient en u dus gemakkelijker meer kracht op de gasveer kunt uitoefenen.

Dus wanneer de klep of het luik moeilijk of in ‘t geheel niet in beweging is te krijgen, dan kan dit een aantal oorzaken hebben:

  • Als een gasveer een poosje op voorraad heeft gelegen kan de afdichting waarmee het stikstofgas binnen wordt gehouden aan de stang van de gasveer kleven. Hierdoor schuift de gasveer soms bij het eerste gebruik, over een kort stukje, extra zwaar in. U kunt de gasveer dan het beste weer van het luik afhalen en indrukken met een hefboom.
  • De gasveer kan ook te sterk zijn gekozen. Controleer daarom of u de juiste uitschuifkracht heeft gekozen bij uw bestelling.

Posted in: Algemeen