Wordt mijn klep zwaarder belast als ik gasveren gebruik?

Ja, de klep wordt over het algemeen zwaarder belast als u gasveren gebruikt. Het is dus belangrijk dat u voor het toepassen van de gasveren inschat of uw klep en de scharnieren erop sterk genoeg zijn. In onderstaande figuur ziet u een klep van 25kg met en zonder gasveren:
uitlegextrakrachtopklepdoorgasveer
De oorzaak van de grotere krachten is het feit dat de gasveer over het algemeen met een kleine momentarm werkt. Om het volledige moment van de klep te kunnen dragen is er dus een grote kracht nodig. De gasveer heeft dan ook een uitschuifkracht die een stuk groter is dan het gewicht van de klep. In dit voorbeeld heeft de gasveer een uitschuifkracht van wel 420N of 43kg. Dit is een stuk meer dan de 25kg klepgewicht.
Als u in de rekentool een te grote scharnierkracht vindt, dan kunt u deze verlagen door een langere gasveer te kiezen. Deze werkt dan met een grotere momentarm en heeft dus een kleinere kracht nodig. De gasveer moet natuurlijk nog wel passen. Dit kunt u zien in de figuur van de rekentool en opmeten in uw eigen toepassing.

Posted in: Rekentool