Gasveer berekenen? U kunt het zelf!

Als u een gasveer zoekt voor een nieuwe toepassing, kan dat knap lastig zijn. Wij hadden dit probleem ook en hebben daarom deze rekentool voor u gemaakt. Met het gebruik van deze rekentool wordt de kans op een teleurstelling en retourneren aanzienlijk kleiner en hebt u snel een goed werkende gasveertoepassing. In de loop van de tijd zijn er al 71.204 bestellingen mee gedaan! Mocht er toch iets niet goed gaan, dan kan onze klantenservice u vaak nog helpen om het toch te laten werken. Als dit niet lukt, is het mogelijk om uw bestelling te retourneren.

Begin met Stap 1, het nauwkeurig invullen van de gegevens. Vandaaruit wordt u vanzelf verder geleid naar Stap 4: bestellen. U kunt gelijk aan de slag of eerst onze instructiefilm kijken met een uitgewerkt voorbeeld of de uitgebreide geschreven uitleg hieronder. Klik hier om de rekentool te resetten.

Stap 1 - Vul de gegevens van uw gasveertoepassing in:

De rekentool onthoudt voor uw gemak uw instellingen. Klik hier om ze te verwijderen. Om de functies en velden voor geavanceerd gebruik in te schakelen, klikt u op . Klik op het plaatje dat het meest op uw toepassing lijkt:

Gegevens klep

mm
mm
mm
kg
°
°

Gegevens gasveer

°
 

Stap 2 - Berekenen & simuleren:

Klik op berekenen om een gasveer te berekenen voor uw toepassing en te simuleren. Zo kunt u kijken of alles klopt en reageert zoals verwacht. Voor geavanceerde functies, klikt u op .

Montage details:

Uw browser kan dit plaatje helaas niet tekenen.

Weergave 3D / grafiek:

Stap 3 - Details:

Pas de gegevens hieronder aan om de oplossing precies naar wens te maken:

Klik eerst op om een gasveer te selecteren.
mm
mm
mm
mm
mm

Aanbouwdeel huis

Type gasveer

Aanbouwdeel stang

Helaas kan uw browser dit plaatje niet tekenen.

Stap 4 - Bestellen:

Klik eerst op om een gasveer te selecteren.

Uitleg gasveer berekenen: 4 stappen

We hebben geprobeerd de rekentool zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en proberen hem continu te verbeteren. Voor gewone kleppen of luiken is de rekentool heel geschikt. Ook voor minder standaard kleppen is de rekentool goed te gebruiken.

Gasveer berekenen? Hoe bereken ik een gasveer?

Volg de stappen om een gasveer te berekenen:
  1. Bepaal waar u de gasveer voor wilt gebruiken.
  2. Vul de afmetingen van de toepassing (bijv. een klep) in.
  3. Meet de dikte van de toepassing.
  4. Onderzoek van welk materiaal de toepassing is gemaakt.
  5. Stel het totale gewicht van de toepassing vast.
  6. Bepaal de positie van de scharnieren.
  7. Kies hoeveel gasveren u wilt gebruiken.
  8. Controleer de hoek van de toepassing.

De onderstaande uitgebreide uitleg kan u helpen om met succes een gasveer berekening voor uw toepassing te maken.

1ste stap gasveer berekenen: de invoer van gegevens
2de stap gasveer berekenen: de berekening
3de stap gasveer berekenen: aanpassingen
4de stap gasveer berekenen: bestellen en monteren

Stap 1 gasveer berekenen: de invoer van gegevens

Bij stap 1 vult u de volgende gegevens van de klep in:

Belangrijk is dat u de gevraagde gegevens zo nauwkeurig mogelijk invoert. De rekentool kan dan zo nauwkeurig mogelijk een gasveer berekenen en de montagepunten bepalen. We zullen in het vervolg spreken over een klep als toepassing. Als u op een vraagtekentje klikt ziet u een korte uitleg over wat u precies moet invullen. Allereerst moet u op het plaatje klikken dat het meeste lijkt op uw toepassing. Het eerste plaatje is bijvoorbeeld van toepassing op een speelgoedkist. Het tweede plaatje op een marktkraam. Het derde plaatje is van toepassing op een schuine klep. Het vierde plaatje is van toepassing op bijvoorbeeld een paardentrailer. Voor de berekening zijn de plaatjes 1 en 4 eigenlijk helemaal hetzelfde. Alleen de simulatie komt dan meer overeen met uw werkelijke situatie.

Onder stap 1 ziet u in de simulatie de klep verschijnen zoals u het invoert. Controleer de simulatie dus goed. Dan ziet u meteen of u het goed ingevuld hebt.

Lengte [mm]

Met de lengte van de klep bedoelen we de afstand vanaf de scharnieren van de klep tot aan het uiteinde. Het is dus niet zo dat de langste kant automatisch de lengte van de klep is. Pas dus op dat u lengte en breedte niet door elkaar haalt. De rode streep in de figuur hieronder laat de lengte zien.

gasveer berekenen lengte

Hoek dicht [graden]

Bij een normale kist is hoek dicht meestal 0 graden (want de klep is dan horizontaal) en bij een marktkraam -90 graden (want hoek open is dan 0 graden). Dit kan uiteraard afwijken. Download hier onze papieren hoekmeter of meet de hoek dicht en hoek open met uw mobiele telefoon of tablet. Ga hiervoor met uw tablet of telefoon naar gasveerwinkel.nl/am.

Totale gewicht [kg]

Vul hier het totale gewicht van de klep in. Als de klep niet los kan, kunt u het gewicht als volgt benaderen: zorg dat de klep horizontaal gehouden wordt. Dan aan het uiteinde van de klep (in het midden) wegen. De kant van de scharnieren van de klep bevindt zich nu aan de andere kant. Het totale gewicht van de klep is dan 2x hetgeen u hier gewogen hebt. Let op: deze methode werkt alleen voor een eenvoudige rechthoekige klep. Kijk ook onze instructiefilm voor een uitgewerkt voorbeeld.

gasveer berekenen gewicht

Totale gewicht [kg] = 2 x 12,5kg = 25kg

Aantal gasveren

Kies hier het aantal gasveren dat u wilt toepassen. Meestal worden er twee gasveren toegepast: aan beide zijden van de klep één. Het is ook mogelijk om één gasveer toe te passen, maar dan bestaat de kans dat de klep scheef trekt of ter plaatse van de gasveer niet helemaal dicht gaat. Dit zal minder snel gebeuren als u de gasveer in het midden van de klep plaatst. Ook dan is het belangrijk dat de klep stijf genoeg is, zodat de klep aan beide kanten niet zal doorbuigen.

Breedte [mm]

Met de breedte van de klep bedoelen we de zijde van de klep waar de scharnieren bevestigd zijn. Verwar dit dus niet met de lengte van de klep. De rode streep in de figuur hieronder laat de breedte zien.

gasveer berekening breedte

Dikte/Hoogte [mm]

Hier vult u de hoogte van de klep in. Bij een klep die enkel uit een plank bestaat, bedoelen we dus de dikte van de plank. Als een klep ook randen heeft, moet u die randen ook meenemen. De totale hoogte (incl. randen) van de klep vult u dan dus in. De rode streep in de figuur hieronder laat de hoogte van de klep zien.

gasveer berekening dikte

Hoek open [graden]

Bij een normale kist is hoek open meestal 80-90 graden en bij een marktkraam 0 graden. De klep is dan namelijk horizontaal. Dit kan uiteraard afwijken. Download hier onze papieren hoekmeter of meet de hoek en met uw mobiele telefoon of tablet. Ga hiervoor met uw tablet of telefoon naar gasveerwinkel.nl/am.

Positie scharnier

Geef hier aan waar het scharnier van de klep zich bevindt als de klep horizontaal gehouden wordt (onder, boven, midden of aangepast). De optie “aangepast” komt beschikbaar als u de geavanceerde functies aanzet. Als “aangepast” geselecteerd wordt, verschijnt er een extra stap waar de positie van het scharnier handmatig aangepast kan worden:

Wanneer er 100 ingevuld wordt bij de x-positie, zal het scharnier 100mm horizontaal verschuiven van de klep af. Als er -100 ingevuld wordt zal het scharnier 100mm horizontaal verschuiven naar de klep toe (dus het scharnier zal zich dan ergens “in” de klep bevinden). Wanneer er 100 ingevuld wordt bij de y-positie, zal het scharnier 100mm naar boven verplaatsen. Als er -100mm ingevuld wordt, zal het scharnier 100mm naar beneden verplaatsen. Het groene rondje in de simulatie laat de positie van het scharnier zien. Check dus goed of dit de werkelijke positie is.

RVS gasveer 304 | 316

Als u geen RVS gasveer berekenen wilt, moet u de vakjes achter 304 en 316 niet aanvinken. Als u een van de twee vakjes aanvinkt, zal de rekentool de gasveren en de aanbouwdelen in de betreffende RVS soort kiezen. De rekentool zal nu van dit materiaal een gasveer berekenen.

Een groot verschil tussen RVS 304 en RVS 316 zit in de samenstelling. De zwakte van RVS 304 is de gevoeligheid voor chloriden en zuren waardoor (plaatselijk) corrosievorming kan ontstaan. RVS 316 is door een andere samenstelling beter bestand tegen corrosie en milieu-invloeden (bijv. zout water). Om deze reden wordt RVS 316 vaak voor agressieve omgevingen gebruikt.

Bovendien zijn de gasveren van RVS 316 hoogwaardiger. Deze gasveren hebben een vetkamer en een ingebouwde clean cap. Een vetkamer zorgt ervoor dat de afdichting van de gasveren altijd goed gesmeerd wordt, zodat het niet uitmaakt hoe de gasveren gepositioneerd zijn. Deze gasveren kunnen daardoor ook met de zuigerstang naar boven gemonteerd worden of helemaal horizontaal gepositioneerd zijn, zonder dat de afdichting uitdroogt en de gasveren gaan lekken. Een clean cap zorgt ervoor dat de zuigerstang schoon geschraapt wordt, zodat er geen viezigheid in het binnenwerk van de gasveren komt. Daardoor zijn de RVS 316 gasveren ook inzetbaar in vieze omgevingen.

Materiaal klep

Voer hier in van wat voor materiaal de klep gemaakt is. Aan de hand van het soortelijk gewicht van het materiaal wordt gekeken of het totale gewicht van de klep klopt met de ingevoerde afmetingen van de klep. Als de rekentool ziet dat het totale gewicht te licht is voor deze afmetingen, zal de rekentool een holle klep maken van de klep. Dat houdt in dat de hoogte van de klep hetzelfde blijft, maar dat de klep randen krijgt en hol is. Dit heeft invloed op het zwaartepunt van de klep, maar ook op het gekozen bevestigingsmateriaal en het bevestigingspunt aan de klep. Check dus goed of de simulatie de werkelijke situatie weergeeft. Pas dan kan de rekentool de juiste gasveer berekenen. Als u “anders” invoert als materiaal, zal de klep niet hol worden in de rekentool, maar altijd massief.

Wijzig zwaartepunt (geavanceerd)

Als u dit vakje aanvinkt, krijgt u een extra stap te zien:

Als alle gegevens die ingevuld zijn bij stap 1 overeenkomen met de werkelijke situatie, is het beter om dit vakje niet aan te vinken. Het zwaartepunt zal dan vanzelf uitgerekend worden. Het zwaartepunt (zwart-wit bolletje in de simulatie) zal in de buurt van het midden van de klep liggen. Enkel als het zwaartepunt van de klep ergens anders ligt, kunt u in deze extra optie aangeven waar die moet komen te liggen. Probeer dat dan ook zo precies mogelijk te bepalen en in te vullen bij deze stap.

x-positie

Bij de x-positie (in mm) kunt u invullen waar het zwaartepunt zich horizontaal bevindt ten op zichte van het draaipunt van de klep, als u de klep horizontaal houdt. Bij een normale rechthoekige klep van 750mm lang, zal hier dus als standaardwaarde 375mm staan. Als bijvoorbeeld de klep aan het uiteinde wat verzwaard is, moet u dus de x-positie vergroten, zodat het zwaartepunt ook wat meer bij het uiteinde van de klep komt te liggen.

gasveer berekenen zwaartepunt x-positie

y-positie

Bij de y-positie (in mm) kunt u invullen waar het zwaartepunt zich verticaal bevindt ten op zichte van het draaipunt van de klep, als u de klep horizontaal houdt. Bij een normale rechthoekige klep van 25mm lang, zal hier dus als standaardwaarde 13mm (afgerond) staan. Als er bijvoorbeeld iets bovenop de klep wordt gemonteerd, moet u dus de y-positie vergroten. Let op dat de y-positie gerekend wordt vanaf het draaipunt van de klep en dus niet vanaf de onderkant van de klep (wat vaak wel kan samenvallen als positie scharnier “onder” is.)

gasveren berekenen zwaartepunt y-positie

Gastrekveer

Vink dit vakje aan en de rekentool zal geen gasveer berekenen, maar een gastrekveer. Gastrekveren zullen boven de klep gemonteerd worden en dus de klep naar boven trekken. Als u het vakje niet selecteert, zal er standaard gerekend worden met gasdrukveren. Gasdrukveren hebben een drukkende werking en zullen dus onder de klep gemonteerd worden.

Stap 2 gasveer berekenen: de berekening

Klik bij stap 2 op “Berekenen” als de gegevens die ingevuld zijn bij stap 1 correct zijn en u de simulatie gecontroleerd hebt. Nadat de berekening is uitgevoerd ziet u in de simulatie de klep met gasve(e)r(en).

Boven de simulatie staan verschillende knoppen. Als u op “Simuleer openen” klikt ziet u wat er gebeurt als de klep geopend wordt. Als er een handje te zien is op de klep, betekent dat dat er nog met de hand kracht uitgeoefend moet worden. De betreffende kracht staat bij de blauwe pijl naast het handje. De richting van de pijl laat zien naar welke richting die kracht uitgeoefend moet worden. Uiteindelijk verdwijnt het handje en zal de klep vanzelf opengaan. Als u op “Simuleer sluiten” klikt ziet u wat er gebeurt als u de klep sluit. Het laatste stuk zal het handje weer verdwijnen, wat inhoudt dat de klep dat stuk vanzelf dichtgaat.

U kunt ook met de muis de klep bedienen door erop te klikken en de knop ingedrukt te houden. U ziet dan ook wat er gebeurt als u de klep naar boven doet of naar beneden doet. De blauwe pijl laat altijd zien welke handkracht er nog benodigd wordt om de klep zo te houden en in welke richting. Als u de klep loslaat zal de klep weer opengaan, dichtgaan of op dezelfde positie blijven. Als u op “Montagetekening” klikt, kunt u de montagetekening opslaan en/of printen.

Grafiek

U ziet nu een 3D plaatje van de klep met gasveren. Als u op “Grafiek” klikt krijgt u in plaats van het 3D plaatje een grafiek te zien met de krachten en momenten die opspelen in deze toepassing als de klep in verschillende hoeken gehouden wordt.

 

Het moment (kracht maal arm vanaf het scharnier gemeten) van de klep in Newtonmeter (Nm) en het moment (ook vanaf het scharnier gemeten in Nm) van de gasveren werken in tegenovergestelde richting, waardoor je een moment in één van de twee richtingen overhoudt. Wat je overhoudt is de kracht (in N) die je met de hand nog moet gebruiken om de klep in die bepaalde hoek te houden. Het is bij elke hoek, waarin de klep gehouden wordt, dus anders.

Blauwe pijl met handkracht

De handkracht is ook te zien in de 2D simulatie bij de blauwe pijl. Als het moment van de klep (de rode lijn) en het moment van de gasveren (de groene lijn) elkaar kruisen in de grafiek, is er dus geen handkracht nodig (de blauwe lijn). Er zijn twee groene lijnen. Dat heeft ermee te maken dat het inschuiven van een gasveer meer kracht kost ten opzichte van het uitschuiven van de gasveer, door de wrijving die dan overwonnen moet worden. Er ontstaat dus een groen gebied in de grafiek. Als de rode lijn in het groene gebied valt zal de klep dus in die positie staan blijven.

Doordat het inschuiven van de gasveren zwaarder is dan het uitschuiven van de gasveren, zullen er ook twee blauwe lijnen en een blauw gebied ontstaan. De handkracht zal namelijk ook groter moeten zijn bij het inschuiven van de gasveren (het dichtdoen van de klep) ten opzichte van het uitschuiven van de gasveren (het opendoen van de klep).

Het voorbeeld

We kijken even naar het voorbeeld hierboven. De klep wordt op 46 graden gehouden. Er moet dan nog een handkracht van 2.8kg gehanteerd worden om de klep op die positie te houden, anders zal de klep vanzelf verder opengaan. Hoe kan die 2.8kg uit de grafiek afgelezen worden? Gegeven is dat 1kg = 9.81N. Dus 2.8kg is 2.8 x 9.81 = 27.47N. Dat is ongeveer af te lezen in de grafiek bij het blauwe rondje. Dat het in de grafiek -27.47N (dus negatief) is, kunt u negeren. Er is voor gekozen om de kracht negatief te noemen om de klep dicht te drukken en positief om de klep open te doen. Het blauwe rondje staat op de onderste blauwe lijn, omdat de gasveer ingedrukt wordt en dat dat dus zwaarder is dan uitschuiven.

De klep is 750mm = 0.75m lang. Dus in Nm (Newtonmeter) is de handkracht op het uiteinde van de klep 27.47N x 0.75m = 20.60Nm. Dat is ook het verschil tussen het rode rondje (moment van de gasveren in Nm) en het groene rondje (moment van de klep in Nm). Rood is namelijk bij ca. 80Nm en groen bij ca. 60Nm.

Open

Als u op “Open” klikt, ziet u in de simulatie de positie van de klep en de gasveer als de klep open is. Bij de blauwe pijl aan het uiteinde van de klep staat nu de kracht waarmee u met de hand moet drukken om de klep dicht te doen. Dat is het geval als de blauwe pijl in de richting van het dichtdoen staat (normaal gesproken zal dit het geval zijn). Als de pijl in de richting van het opendoen staat, is er waarschijnlijk iets niet in orde. De klep zal dan niet uit zichzelf open blijven staan. Er zal dan ook een handje zichtbaar zijn, omdat dan met de hand de klep ondersteund moet worden om niet dicht te vallen. Waarschijnlijk is de geselecteerde gasveer met de geselecteerde kracht te licht voor de klep. Dit vraagt dan om extra aandacht.

Dicht

Als u op “Dicht” klikt, ziet u in de simulatie de positie van de klep en de gasveer als de klep dicht is. Bij de blauwe pijl aan het uiteinde van de klep staat nu de kracht waarmee u met de hand moet drukken om de klep open te doen. Dat is het geval als de blauwe pijl in de richting van het opendoen staat (normaal gesproken zal dit het geval zijn). Als de pijl in de richting van het dichtdoen staat, is er waarschijnlijk iets niet in orde. De klep zal dan niet uit zichzelf dicht blijven staan. Er zal dan ook een handje zichtbaar zijn, omdat dan met de hand de klep dichtgehouden moet worden, zodat de klep niet vanzelf weer opengaat. Waarschijnlijk is de geselecteerde gasveer met de geselecteerde kracht te sterk voor de klep. Dit vraagt dan om extra aandacht.

Max. kracht op scharnier klep

In de simulatie staat benoemd welke maximale kracht er op de scharnieren van de klep komt te staan als de gasveren zijn gemonteerd. Door het plaatsen van gasveren wordt er namelijk meer gevergd van de scharnieren. De kracht die hier komt te staan is een indicatie van hoe sterk de scharnieren moeten zijn. Wellicht moet u sterkere scharnieren plaatsen. Meer informatie over de kracht die op de scharnieren van de klep komt te staan en hoe dit eventueel op te vangen is kunt u hier lezen.

Stap 3 gasveer berekenen: aanpassingen

Als de simulatie al precies laat zien wat u gewenst had, dan hoeft u bij stap 3 in principe niets te wijzigen en kunt u het ter kennisgeving aannemen. Bij stap 3 kunt u de berekening echter ook finetunen zodat het nog meer is zoals u het wenst. Er is namelijk niet maar één oplossing. Er zijn namelijk veel meer oplossingen. Als u iets bij stap 3 wijzigt, hoeft u niet nog eens op berekenen te klikken bij stap 2. De simulatie en de berekening zal automatisch mee wijzigen. Wat er bij stap 3 als informatie staat en wat er eventueel nog gewijzigd kan worden, zal hier uitgelegd worden.

Type gasveer

Hier staat het type gasveer dat geselecteerd is met de prijs erbij. Er kan bijvoorbeeld 8-19-200 | €32.36 staan. Het getal 8 staat voor 8mm diameter stang, het getal 19 staat voor 19mm huis (het zwarte gedeelte van de gasveer) en 200mm staat voor de slag van de gasveer (dus de lengte van de stang die kan inschuiven).

Als u een gasveer berekenen gaat, maar de berekende gasveer behoorlijk aan de prijs is, kunt u hier ook een goedkopere gasveer selecteren die qua lengte ongeveer in de buurt komt van de geselecteerde gasveer. Dus eventueel een gasveer met dezelfde diameter maar dan een iets langere of kortere slag, of een gasveer met een andere diameter. Hoe groter de diameter, hoe meer kracht de gasveer kan hebben. De 4-12 kan tot 180N, de 6-15 kan tot 400N, de 8-19 kan tot 700N, de 10-23 kan tot 1200N en de 14-28 kan tot 2500N.

In het algemeen geldt dat door langere gasveren (dus met een grotere slag) de kracht op de scharnieren van de klep zal afnemen. Vaak zal een iets langere of iets kortere gasveer voor het resultaat weinig verschil maken. U kunt dat altijd checken in de simulatie nadat u de andere gasveer geselecteerd hebt. Zodra u een andere gasveer hebt geselecteerd, zal de rekentool direct met deze gasveer berekenen.

Kracht gasveer

De uitgerekende kracht kunt u hier niet zien. Die kunt u pas op de bestelbevestiging zien. Wel ziet u een + en een – staan. De rekentool heeft een kracht berekend en met de + en – kunt u de kracht in stapjes wijzigen. Bij de 6-15, 8-19 en 10-23 gaat dit in stapjes van 20N, bij de 4-12 gaat het in stapjes van 10N en bij de 14-18 in stapjes van 50N. Als u de berekening bijvoorbeeld wel goed vindt, maar u ziet liever dat de klep wat lichter opengaat en zwaarder dichtgaat, dan kunt u een keer op de + klikken. In de simulatie ziet u dan meteen wat er dan gebeurt met de verschillende handkrachten. Vaak is het dus wel zo: hoe lichter de klep opengaat hoe zwaarder de klep dichtgaat, en andersom.

Slag ongebruikt [mm] (geavanceerd)

Dit is de slag van de gasveer die niet gebruikt zal worden. De minimale ongebruikte slag is 10mm. Er is dan altijd ruimte voor een beetje speling als de gasveren niet op de mm nauwkeurig gemonteerd zijn. Soms kan het goed uitkomen om deze afstand te vergroten. Dit is bijvoorbeeld het geval als de plek om de gasveer te monteren dan beter uitkomt. Hoe kleiner u deze waarde kiest hoe meer u echter nuttig gebruikt maakt van de slag van de gasveer. Wij adviseren u dus om dicht bij de 10mm te blijven.

Bevestigingspunt 1 of 2 in figuur (geavanceerd)

Bij elke A-maat horen twee punten aan “de vaste wereld” waar de gasveer vastgemaakt kan worden. Kies hier welke u het beste uitkomt. Let hierbij op dat sommige keuzes in werkelijkheid niet mogelijk zijn omdat de gasveer en de klep dan botsen. De rekentool houdt hier nog geen rekening mee, maar kiest wel de meest waarschijnlijke optie.

Roteerknoppen (geavanceerd)

Indien u de geavanceerde functies aanzet staan er bij stap 3 ook twee roteerknoppen. Met die knoppen kunt u de gasveren zowel linksom als rechtsom roteren. De functie van de gasveren zal dan precies hetzelfde zijn. De gasveren worden zo geroteerd, dat de handkracht exact hetzelfde blijft. Dit kan erg handig zijn om de gasveer op een andere plek te monteren dan getoond, terwijl het gedrag van de klep hetzelfde blijft als berekend. Een voorbeeld hierbij is een murphy bed, waarbij de gasveer boven “de klep”, in dit geval het bed, wordt gemonteerd. Met de rekentool kunt u hiervoor een gasveer berekenen, door in stap 3 de gasveer 180 graden om het draaipunt van het bed te roteren.

Aanbouwdeel huis

Kies hier het aanbouwdeel dat aan het huis van de gasveer moet komen. Dat is dus aan het dikkere gedeelte van de gasveer. Meestal is dat het aanbouwdeel dat u aan de klep monteert. Het huis moet namelijk in rust naar boven gericht zijn voor juiste smering van de gasveer. Vaak wordt er als aanbouwdeel een schroefoog of een kogelgewricht met beugel benodigd. Zo kunt u de gasveer tegen de onderkant van de klep monteren. Als de klep randen heeft aan de onderkant, kunt u ook een schroefoog met plaat of kogelscharnier (met plaat) kiezen.

Aanbouwdeel stang

Kies hier het aanbouwdeel dat aan de (zuiger)stang van de gasveer moet komen. Meestal is dat het aanbouwdeel dat u aan de “vaste wereld” monteert. Vaak wordt daar een kogelscharnier (met plaat) benodigd. De stang moet in rust naar beneden gericht worden voor juiste smering van de gasveer.

A-maat [mm]

De A-maat is de afstand van het scharnier naar het bevestigingspunt van de gasveer op de klep “in lengterichting van de klep” in mm. Door de A-maat iets kleiner te maken wordt het vaak iets lichter om de klep open èn dicht te doen. Het is echter ook vaak gewenst dat de gasveren de klep goed dichtdrukken, zodat de klep niet vanzelf opengaat door de wind of hele hoge temperaturen.

B-maat [mm]

De B-maat is de afstand van het scharnier naar het bevestigingspunt van de gasveer op de klep “in dikterichting van de klep” in mm. Als u schroefoog met beugel gebruikt dan is de afstand van de onderkant van de klep tot het draaipunt van de gasveer 20mm (bij kogelgewricht met beugel is dat 16mm). In de rekentool staat dan -20mm als B-maat, maar die – kan genegeerd worden. Dat duidt alleen aan dat het draaipunt “onder” het scharnier van de klep ligt. Als de B-maat positief is ligt het draaipunt van de gasveer “boven” het scharnier van de klep.

C-maat [mm]

De C-maat is de horizontale afstand tussen het scharnier van de klep en het bevestigingspunt van de gasveer aan de “vaste wereld”. Afstand tot hart schroefoog, kogel of asje. U kunt deze maat aanpassen door het vakje bij “Verander C- en/of D-maat” aan te vinken en in de 2D figuur een andere positie voor de C- en/of D-maat te kiezen. Als de cursor in een ➕ verandert kunt u klikken en verplaatst de gasveer zich naar deze plek. Kijk hierna wel goed of de klep zich nog wel naar wens gedraagt, want niet elke positie van de gasveer levert een goed gedrag van de toepassing op.

D-maat [mm]

De D-maat is de verticale afstand tussen het scharnier en het bevestigingspunt van de gasveer aan de “vaste wereld”. Afstand tot hart schroefoog, kogel of asje. U kunt deze maat aanpassen door het vakje bij “Verander C- en/of D-maat” aan te vinken en in de 2D figuur een andere positie voor de C- en/of D-maat te kiezen. Als de cursor in een ➕ verandert kunt u klikken en verplaatst de gasveer zich naar deze plek. Kijk hierna wel goed of de klep zich nog wel naar wens gedraagt, want niet elke positie van de gasveer levert een goed gedrag van de toepassing op.

Stap 4 gasveer berekenen: bestellen en monteren

Wilt u een gasveer berekenen en meteen bestellen? Bij stap 4 ziet u de geselecteerde gasveren met aanbouwdelen met daaronder de prijzen. Controleer alles nog even goed en sla de montagetekening op of druk die meteen af. Daarna kunt u op het mandje met het plusje klikken. De berekende gasveren samen met de geselecteerde aanbouwdelen zullen dan in het winkelmandje terecht komen. Nadat u de inhoud van het winkelmandje gecheckt hebt, kunt u de bestelling plaatsen.