Wat is een gastrekveer?

Een gastrekveer werkt precies andersom in vergelijking met een gasdrukveer. Bij een gasdrukveer is er kracht voor nodig om de gasdrukveer in te duwen, maar bij een gastrekveer is er kracht nodig om deze uit te schuiven.

In een gasveer is stikstofgas opgesloten. Bij een gasdrukveer zorgt dit gas voor een verende werking, omdat het stikstofgas wordt samengedrukt. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe een gasveer werkt. Als een gasveer wordt ingeschoven, loopt de druk van het stikstofgas op, omdat de stang een steeds groter volume inneemt. Bij een gastrekveer wordt het stikstof gebruikt om trekkracht op te wekken. Des te hoger de druk van het stikstof, des te meer trekkracht er wordt uitgeoefend. In een onbelaste toestand bevindt de zuiger zich in de cilinder en is een gastrekveer altijd ingeschoven.

Zo ziet een gastrekveer er van binnen uit:

Verliest een gastrekveer gas?

Net als een autoband verliest een gastrekveer gedurende zijn levensduur heel langzaam stikstofgas. Dit betekent dat de trekkracht langzaam afneemt. Dit merk je vaak het eerst in de winter, omdat het dan kouder is. Per 10 graden Celsius verliest een gastrekveer 3,4% van zijn kracht. Uiteraard neemt de kracht weer toe op warme dagen.

Waarvoor worden gastrekveren gebruikt?

Een gastrekveer wordt vaak gebruikt voor oprijplaten, uitklapbare bureaus en dressoirs of kasten.

Ik heb een gastrekveer nodig. Wat nu?

Een gastrekveer nodig? Gasveerwinkel biedt trekveren aan met een kracht tot 5500N. Onze gastrekveren hebben een stangdiameter van 6 tot 28 millimeter:

Daarnaast is het mogelijk om een gastrekveer te berekenen met onze handige rekentool. Een vraag over een van onze producten? Neem contact op met onze klantenservice.